Mobilier birou: care e mobila de office potrivita pentru tine? pe ce criterii se selecteaza? Alegerea unui birou bun poate face diferenta dintre o zi de munca cu mult mai putine frustrari sau una care nu decurge deloc planului tau.
Nu te supune unui stres aditional care poate fi evitat usor, atata timp cat tii cont de cateva criterii esentiale cand iti alegi un birou nou pentru spatiul tau de lucru. In urmatorul articol o sa iti vorbesc despre toate acest elemente, cu sfaturi practice care te vor ajuta sa iti alegi biroul perfect pentru tine.
MOBILIER BIROU
In primul rand, iata caracteristicile esentiale pe care trebuie sa le ai in vedere inainte sa cumperi mobilier birou:
- materialul biroului si cum va rezista rigorilor de zi cu zi cand vine vorba de jobul tau.
- ergonomia si incadrarea in spatiu a noului tau birou (cum sa il potrivesti in incapere astfel incat sa fie placut estetic dar si pentru a-ti oferi fiabilitate maxima).
- cerintele pentru birou, potrivite muncii tale (specificatii, componente)
CUM ALEGEM BIROUL POTRIVIT
Un criteriu de alegere a mobilierul de birou este in functie de materiale.
Biroul din PAL melaminat este considerata cea mai populara optiune deoarece este facut din materiale relativ durabile si accesibile ca pret. Acest material este fabricat dintr-o placa aglomerata din aschii lemnoase, care a fost apoi acoperita cu un strat decorativ de hartie impregnata cu rasina melaminica, astfel laminandu-se.
Acest strat de melaminat ofera biroului rezistenta mult mai mare ca lemnul traditional sau furnir. Pe langa rezistenta crescuta si pretul mai accesibil, melaminatul vine in mai multe culori si tipare, dar trebuie mentionat ca un melaminat care rezista bine in timp la toate “abuzurile” de zi cu zi trebuie sa fie unul cu strat gros facut la presiune.
Un exemplu concret este design-ul biroului Corner 1 Schoko, care imbina popularul material PAL melaminat cu o structura ampla, potrivita pentru munca de birou cu ajutorul unei unitati de calculator.

Biroul din PAL cu furnir este alta optiune. In procesul de producere a birourilor din acest material, peste PAL se lipeste furnir, adica o fasie foarte subtire de lemn. Una dintre diferentele dintre furniruire si melaminare consta in faptul ca a doua varianta rezista mai bine la o cladire intr-o zona cu umiditate ridicata.
Un birou din PAL furniruit este design-ul Cabinet Alfa, cu finisaj din furnir de fag. Superbele sertare sunt un spatiu elegant de depozitare a documentelor iar furnirul ofera un look cu aspect natural.

Alta optiune de material este un birou din fier sau otel: cea mai durabila alegere insa de obicei nu sunt cele mai aratoase dintre birouri si nici nu se gasesc usor. Totusi au un pret rezonabil si sunt extrem de bune in cazul in care ai un job care le-ar putea supune unei uzuri inalte sau unui stres imens zi cu zi. Iti poti da seama de calitatea si robustetea unui astfel de birou daca verifici greautatea si modul asamblarii. Nu le recomand pentru uz obisnuit.
Birourile in totalitate din lemn sunt printre preferatele mele, insa au nevoie de o ingrijire aparte. Trebuie sa ai grija sa nu le tii in umezeala si sa le lacuiesti periodic. De asemenea, ele trebuie sterse cu produse speciale pentru lemn.
ERGONOMIA UNUI BIROU
In ceea ce priveste functionalitatea si ergonomia unui birou, exista reguli care pot sa iti sporeasca gradul de comfort. Astfel, biroul tau nu trebuie sa iti inghesuie picioarele, ci iti trebuie spatiu pe deplin. Inaltimea standard pentru un birou este aproximativ intre 75 de centimetri si 77 de centimetri de la podea pentru marea majoritate.
Un alt aspect tine de pozitionare. Gandeste-te bine cum sa iti pozitionezi biroul in camera astfel incat sa fie o distanta de aproximativ 110 centimetri in spatele biroului si de asemeni e adectava o distanta de 90 de centimetri intre alte obiecte de mobilier din incapere, mai ales daca va exista un scaun pentru musafiri in fata biroului.
Daca folosesti un calculator este nevoie de o platforma pentru tastatura care e mai joasa decat suprafata biroului unde sta monitorul astfel incat sa nu te doara bratele, dar nu uita de spatiul pentru picioare. In general, este o idee buna ca biroul cu o platforma pentru tastatura sa fie mai inalt ca de obicei. Este ideal ca mouse-ul sa fie pe acelasi nivel ca tastatura.
CUM ITI VEI FOLOSI BIROUL
Daca folosesti un laptop, nu este mare diferenta decat daca intentionezi sa folosesti o tastatura externa cu mouse. In acest caz un mobilier birou adecvat ar avea gauri pentru cabluri si o platforma pentru tastatura. Daca nu folosesti laptop dar ai in schimb o intreaga unitate cu monitor, tastatura, mouse si sistem audio, ar fi o idee buna sa ai gauri pentru cabluri pe birou, platforma de tastatura si un spatiu pentru unitatea calculatorului in sine care sa fie bine aerisita.
Pentru un look impunator, de lux, alege un model precum biroul Florenta, cu finisaj antichizat. Frumusetea materialelor si a detaliilor va face o prima impresie pregnanta partenerilor de afaceri.

Pentru munca de birou, acte, scris documente, contabilitate, etc e de preferat un birou cu cea mai mare suprafata posibila, plus sertare. Un mare bonus consista birouri care vin cu rafturi incluse sau cabinete de stocare.
In acest caz muncii mixte, considera un birou in forma de “L”, sau “U” cu model hibrid care incorporeaza elemente din toate, fiecare latura avand o anume functie. De obicei latura frontala sa fie pentru a primi invitati in conferinte iar de o parte si de alta sa aiba fie rol pentru calculator, fie pentru acte.
Asa cum am vazut prin acest articol de design, exista multe optiuni de birouri, de la materiale diferite la forma si utilitate. Sper ca sfaturile mele te vor ajuta sa intelegi mai clar cum sa alegi biroul perfect.
CE MOBILIER BIROU ESTE PREFERATUL TAU?
Minunate sfaturi, ca de obicei!
Prefer biroul din PAL melaminat.
Ce frumuseti de birouri, o adevarata bucurie pentru ochi!
Foarte reusit articolul, cu multe informatii interesante. Eu as alege modelul Florenta.
Chiar cautam articole pe bloguri despre birouri si nu am gasit nimic multumitor pana nu am deschis postarea ta. Se vede ca depui multa munca in ceea ce faci si iti apreciez efortul. Chiar m-am abonat si o sa iti citesc si viitoarele articole. Am multe de invatat din sfaturile tale. Mai rar asa bloguri de design romanesti, experte in ceea ce scriu.
Nici nu stiam ca exista atatea tipuri de birouri, un articol educativ.